Νηστεία: 3+1 διατροφικά μυστικά!
03/22/2022Θρησκευτική επιταγή αλλά και πατροπαράδοτη συνήθεια το έθιμο της νηστείας.
Ωστόσο, η νηστεία, παρά τ οφέλη της, δεν παύει να αποτελεί μία δοκιμασία για τον οργανισμό. Γι’ αυτό, θέλει προσοχή και μέτρο ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Να μερικά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να αναπληρώσουμε τα θρεπτικά συστατικά που χάνουμε με την αποχή από σημαντικές κατηγορίες τροφίμων όπως κρέας, πουλερικά, τυριά και γαλακτοκομικά.
• Συνδυασμοί τροφών για πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας . Π.χ., όσπρια με δημητριακά (φακές με ρύζι, φασόλια με πατάτες, ρεβίθια με ψωμί, κλπ) και δημητριακά με ξηρούς καρπούς (βρώμη με αμύγδαλα ή καρύδια).
• Πρόσληψη σιδήρου από φυτικές τροφές (φασόλια, ρεβίθια, μπρόκολο, κουνουπίδι) ή θαλασσινά μαζί με βιταμίνη C ώστε να είναι απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Π.χ. όσπρια με χυμό λεμονιού, φυσικός χυμός πορτοκάλι μετά το φαγητό, κλπ.
• Κάλυψη επάρκειας ασβεστίου από τρόφιμα όπως : μπρόκολο, ταχίνι, αμύγδαλα και λάχανο και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο όπως το γάλα σόγιας.
• Πηγές ψευδαργύρου για ενίσχυση του ανοσοποιητικού : θαλασσινά, ξηροί καρποί, ρεβίθια, αρακάς , δημητριακά ολικής άλεσης.