Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν, στο επίκεντρο.
03/22/2022Ο κρόκος Κοζάνης είναι προϊόν άριστης ποιότητας βιολογικής καλλιέργειας και γι’ αυτό, περιζήτητος σε όλον τον κόσμο. Το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως συχνά αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πολυτιμότερα μπαχαρικά λόγω του λεπτού, φίνου και ντελικάτου αρώματός και της διακριτικής γεύσης που χαρίζει στα φαγητά, του ιδιαίτερου, κοκκινοπορτοκαλί χρώματός του, αλλά και των φαρμακευτικών και αφροδισιακών ιδιοτήτων του. Γνωστός από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με την παράδοση, μάλιστα, τον χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα στα καλλυντικά της, λόγω της αντιγηραντικής και αντιοξειδωτικής δράσης του.
Οι απαιτητικοί όροι της παραγωγής του (ένα στρέμμα αποδίδει μόνο 700 γραμμάρια μέχρι 1 κιλό κρόκο ετησίως ενώ η συγκομιδή γίνεται με το χέρι) δικαιολογούν το υψηλό του κόστος, η νοστιμιά, ωστόσο, που χαρίζει στη μαγειρική και τα οφέλη του στην υγεία, αξίζουν και με το παραπάνω! Εξάλλου, μία ελάχιστη ποσότητα αρκεί για να απογειώσει τη συνταγή σας!
Τον κρόκο μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε είτε σε ροφήματα είτε στη μαγειρική ως μπαχαρικό. Στην πρώτη περίπτωση, 10-12 για ένα φλιτζάνι είναι αρκετά. Στη δεύτερη περίπτωση, μουλιάζετε τα στίγματα σε λίγο νερό για μία ώρα και στη συνέχεια τον σουρώνετε και τον προσθέσετε στο φαγητό που ετοιμάζετε.
Ο κρόκος ταιριάζει τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα:
• Σε όλα τα όσπρια, φάβα, φακές, φασόλια, ρεβύθια
• Σε σούπες, πιλάφι, ριζότα και ζυμαρικά, π.χ. κριθαράκι
• Σε σάλτσες
• Σε ζύμες για πίτες
• Σε παγωτά και γρανίτες
• Σε πουλερικά και θαλασσινά
• Στον τραχανά
• Σε κους κους, πλιγούρι και ταμπουλέ
• Σε πατάτες βραστές και φούρνου
• Σε όλα τα ροφήματα (λεμονάδα, μαύρο ή πράσινο τσάι, φασκόμηλο, κλπ)