
Τα βότανα της Άνοιξης στο πιάτο μας!
03/22/2022Ξεχωριστή θέση στην ποικιλία της χλωρίδας του τόπου μας έχουν τα εκατοντάδες είδη μυρωδικών και βοτάνων που φύονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του, ειδικά τώρα, την εποχή της Άνοιξης! Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τα τυποποιημένα και να γνωρίσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να εντάξουμε μερικά ακόμη στη κουζίνα μας, εντυπωσιάζοντας την οικογένεια μας και τους φίλους μας με νέες, πρωτότυπες γεύσεις;
• Λεβάντα! Αρωματίζει σούπες λαχανικών και σαλάτες οσπρίων. Μπαίνει ψιλοκομμένη σε κρύες σάλτσες. Ταιριάζει σε μαρινάδες ψαριών, σάλτσα κρασιού και σε πιάτα με κολοκύθα, μανιτάρια και κάστανα.
• Αρμπαρόριζα! Τη χρησιμοποιούμε, συνήθως, στην παρασκευή των γλυκών του κουταλιού. Μπορούμε, όμως, να αρωματίσουμε με αρμπαρόριζα και τη σάλτσα αρνιού!
• Mαντζουράνα! Πρώτη ξαδέλφη της ρίγανης. Ταιριάζει άριστα με τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αρωματίζει ωμές ή βραστές σαλάτες.
* Τη χρησιμοποιούμε ωμή διότι κατά το μαγείρεμα πικρίζει.
• Φασκόμηλο! Ταιριάζει ιδανικά με το λευκό κρέας (κοτόπουλο, κουνέλι, μοσχάρι γάλακτος).
• Λουίζα! Φινετσάτο, λεμονάτο άρωμα. Ταιριάζει πολύ με τα ψάρια και τα θαλασσινά στη σχάρα ή στον ατμό, τις φρέσκες σαλάτες με μαρούλι, τις καλοκαιρινές χορτόπιτες, το λαδολέμονο, τα ζυμαρικά και το ριζότο με θαλασσινά.